Speciální transformátor

VTDOR 38

Transformátory napětí VTDOR 38 jsou jednofázové dvoupólově izolované transformátory určené pro vnitřní (event. venkovní pod přístřešek) montáž v sítích vn 6 kV. Jsou určeny především pro napájení automatických traťových zabezpečovacích zařízení s odběrem 230 V–1.2 kVA při 50–75 Hz a dále jako zdroje všeobecného užití. Konstrukce přístroje vychází z požadavků Českých drah pro transformátory napájecí zabezpečovací zařízení a dále z transformátorů měřicích.

Přístroje vyhovují zkouškám dle norem ČSN EN 61869-3 a GOST 15 150 pro T1 a UCHL1. Technické parametry jsou v tabulce.

Poptat

Popis

Transformátory napětí VTDOR 38 jsou jednofázové dvoupólově izolované transformátory určené pro vnitřní (event. venkovní pod přístřešek) montáž v sítích vn 6 kV. Jsou určeny především pro napájení automatických traťových zabezpečovacích zařízení s odběrem 230 V–1.2 kVA při 50–75 Hz a dále jako zdroje všeobecného užití. Konstrukce přístroje vychází z požadavků Českých drah pro transformátory napájecí zabezpečovací zařízení a dále z transformátorů měřicích. Přístroje vyhovují zkouškám dle norem ČSN EN 61869-3 a GOST 15 150 pro T1 a UCHL1. Technické parametry jsou v tabulce.

Transformátory se upevňují pomocí čtyř šroubů M12 za otvory v základovém rámu. Pro montáž transformátorů v již zbudovaných transformačních stanicích lze použít přídavný závěsný rám, který lze dodávat jako příslušenství.

Kovové části transformátoru jsou galvanicky zinkovány, elektrovodivé plochy jsou niklovány. Vývody primárního vinutí „A“ a „X“ jsou vyvedeny pomocí svorníků M10. K jejich kontaktování doporučujeme z důvodu odpružení dynamických sil a vibrací v síti použít vodiče max. průřezu
6 mm2 a kabelová oka.

POZOR při jiném způsobu kontaktování nesmí dojít k mechanickému předepnutí izolátorů ve směru od těla transformátoru. K připojení na sekundární vývody doporučujeme použít kabelová oka dle použitého průřezu vodiče.

Sekundární svorkovnice je vodotěsně zakrytována. Kryt je možno zaplombovat.

U vnitřního provedení (druhé schema) jsou pojistky JT6 (600mA) uloženy v pouzdře, které je demontovatelné.

Z důvodu spolehlivosti provozu je třeba trvalé minimální zatížení min 200W.

Transformátory byly speciálně vyvinuty pro účely Českých drah.

Jiné technické parametry je možno konzultovat s výrobcem.

Tento transformátor není navržen jako samojistící. Za účelem ochrany přístroje před destrukcí v důsledku nestandardních jevů jako je přepětí, ferorezonance, přechodové jevy apod. je nutné transformátor opatřit vhodnou ochranou. Více informací o nestandardních jevech a jištění naleznete na www.kpbintra.cz v sekci „podpora“.

Číst více

Parametry

  • Nejvyšší napětí soustavy: 3,6/7,2 kV
  • Zkušební napětí střídavé: 10/20 kV
  • Zkušební napětí impulsní: 40/60 kV
  • Jmenovité primární napětí: 5 150–6 300 V
  • Jmenovité sekundární napětí: 230 V
  • Napětí nakrátko: 4,5 %
  • Krajní výkon: 1,2 kVA
  • Jmenovitý kmitočet: 50 Hz
  • Hmotnost: 51 kg
  • Teplotní třída izolace: E
  • Provozní podmínky: od -5 do +40 °C
  • Norma: ČSN EN 61869-3, IEC EN 61869-1, IEC EN 61869-3, GOST 15 150

Nákres